1. Reconeix el propòsit i la idea general en textos orals d’àmbits socials pròxims la seua experiència i en l’àmbit acadèmic; capta la idea global d’informacions escoltades en ràdio o en televisió i seguix instruccions poc complexes per a realitzar tasques d’aprenentatge.
2. Extrau informacions concretes i identifica el propòsit en textos escrits d’àmbits socials pròxims a la seua experiència, seguix instruccions senzilles, identifica els enunciats en què el tema general apareix explícit i distingix les parts del text.
3. Identifica les diferents trames textuals o tipologia textual.
4. Narra, exposa i resumix, en suport paper o digital, usant el registre adequat, organitzant les idees amb claredat, enllaçant els enunciats en seqüències lineals cohesionades, respectant les normes gramaticals i ortogràfiques i valorant la importància de planificar i revisar el text.
5. Realitza narracions orals clares i ben estructurades d’experiències viscudes, amb l’ajuda de mitjans audiovisuals i de les tecnologies de la informació i la comunicació.
6. Relaciona el valencià amb altres llengües i identifica alguns fenòmens de contacte amb aquestes.
7. Exposa una opinió sobre la lectura personal d’una obra adequada a l’edat; reconeix el gènere i l’estructura global i valora de forma general l’ús del llenguatge; diferencia contingut literal i sentit de l’obra i relaciona el contingut amb la pròpia experiència.
8. Utilitza els coneixements literaris en la comprensió i la valoració de textos breus o fragments, atenent als temes i motius de la tradició, a les característiques bàsiques del gènere, als elements bàsics el ritme i a l’ús del llenguatge, amb especial atenció a les figures semàntiques més generals.
9. Compon textos, en suport paper o digital, prenent com a model un text literari dels llegits i comentats en l’aula o realitzar alguna transformació senzilla en eixos textos.
10. Aplica els coneixements sobre la llengua i les normes de l’ús lingüístic per a solucionar problemes de comprensió de textos orals i escrits i per a la composició i la revisió dirigida dels textos propis d’aquest curs.
11. Inicia el coneixement d’una terminologia lingüística bàsica en les activitats de reflexió sobre l’ús.
SEGON CURS
1. Reconeix, juntament amb el propòsit i la idea general, idees, fets o dades rellevants en textos orals d’àmbits socials pròxims a la seua experiència i en l’àmbit acadèmic; capta la idea global i la rellevància d’informacions escoltades en ràdio o en televisió i seguix instruccions per a realitzar autònomament tasques d’aprenentatge.
2. Extrau informacions concretes i identifica el propòsit en textos escrits d’àmbits socials pròxims a l’experiència de l’alumnat; seguix instruccions de certa extensió en processos poc complexos; identifica el tema general i temes secundaris i distingix com està organitzada la informació.
3. Narra, exposa, explica, resumix i comenta, en suport paper o digital, usant el registre adequat, organitzant les idees amb claredat, enllaçant els enunciats en seqüències lineals cohesionades, respectant les normes gramaticals i ortogràfiques i valorant la importància de planificar i revisar el text.
4. Realitza exposicions orals senzilles sobre temes pròxims al seu entorn que siguen de l’interés de l’alumnat, amb l’ajuda de mitjans audiovisuals i de les tecnologies de la informació i la comunicació.
5. Diferencia i interpreta els fenòmens d’interferència lingüística i d’ús de les llengües.
6. Exposa una opinió sobre la lectura personal d’una obra completa adequada a l’edat; reconeix l’estructura de l’obra i els elements del gènere; valora l’ús del llenguatge i el punt de vista de l’autor; diferencia contingut literal i sentit de l’obra i relaciona el contingut amb la pròpia experiència.
7. Utilitza els coneixements literaris en la comprensió i la valoració de textos breus o fragments, atenent als temes i motius de la tradició, a la caracterització dels subgèneres literaris, a la versificació, a l’ús del llenguatge i a la funcionalitat dels recursos retòrics en el text.
8. Compon textos, en suport paper o digital, prenent com a model textos literaris llegits i comentats en l’aula o realitzar algunes transformacions en aquests textos.
9. Aplica els coneixements sobre la llengua i les normes de l’ús lingüístic per a resoldre problemes de comprensió de textos orals i escrits i per a la composició i revisió progressivament autònoma dels textos propis d’aquest curs.
10. Coneix una terminologia lingüística bàsica en les activitats de reflexió sobre l’ús.
TERCER CURS
1. Entén instruccions i normes donades oralment; extrau idees generals i informacions específiques de reportatges i entrevistes, seguix el desenvolupament de presentacions breus relacionades amb temes acadèmics i ho plasma en forma d’esquema i resum.
2. Extrau i contrasta informacions concretes i identifica el propòsit en els textos escrits més usats per a actuar com a membres de la societat; seguix instruccions en àmbits públics i en processos d’aprenentatge de certa complexitat; inferix el tema general i temes secundaris; distingix com s’organitza la informació.
3. Narra, exposa, explica, resumix i comenta, en suport paper o digital, usant el registre adequat, organitzant les idees amb claredat, enllaçant els enunciats en seqüències lineals cohesionades, respectant les normes gramaticals i ortogràfiques i valorant la importància de planificar i revisar el text.
4. Realitza explicacions orals senzilles sobre fets d’actualitat social, política o cultural que siguen de l’interés de l’alumnat, amb l’ajuda de mitjans audiovisuals i de les tecnologies de la informació i la comunicació.
5. Reconstrueix els principals aspectes de la formació i evolució de la nostra llengua i assenyalar-ne les àrees lingüístiques principals.
6. Diferencia i interpreta els fenòmens lingüístics que comporta el contacte de llengües.
7. Exposa una opinió sobre la lectura personal d’una obra completa adequada a l’edat i relacionada amb els períodes literaris estudiats; avalua l’estructura i l’ús dels elements del gènere, l’ús del llenguatge i el punt de vista de l’autor; situa bàsicament el sentit de l’obra en relació amb el seu context i amb la pròpia experiència.
8. Utilitza els coneixements literaris en la comprensió i la valoració de textos breus o fragments, atenent a la presència de certs temes recurrents, al valor simbòlic del llenguatge poètic i a l’evolució dels gèneres, de les formes literàries i dels estils.
9. Mostra coneixement de les relacions entre les obres llegides i comentades, el context en què apareixen i els autors més rellevants de la història de la literatura, i realitza un treball personal d’informació i de síntesi o d’imitació i recreació, en suport paper o digital.
10. Aplica els coneixements sobre la llengua i les normes de l’ús lingüístic per a resoldre problemes de comprensió de textos orals i escrits i per a la composició i revisió progressivament autònoma dels textos propis d’aquest curs.
11. Coneix la terminologia lingüística necessària per a la reflexió sobre l’ús.